Julequiz løst ved hjelp av kunstig intelligens (KI)

29.12.2023

I går fikk vi svarene på Julequiz om Finland som Alf Salangi hadde sendt til nettavisa. Også jeg har svart på spørsmålene. Men jeg tenkte at det måtte være en enklere måte å gjøre det på enn å søke rundt på nettet etter riktige svar, så dermed tok jeg et lite steg inn i framtida og sendte spørsmålene videre til et KI-program (Kunstig Intelligens).

Og svar fikk jeg som bestilt. Responsen var rask og kontant, mye raskere enn jeg noen ganger ville ha greid på gamlemåten.

Under her kan vi ordrett se hva svarene ble. Bare to av svarene harmonerer dårlig med fasiten, men om det er Alf eller KI-programmet som tar feil skal ikke jeg ha noen formening om. Det kan kanskje leserne finne ut av. Det er svaret på spørsmålene 1 og 7 det kan stå strid om. Om det er KI eller AS som har det rette svaret og går seirende ut av intelligensduellen overlater jeg til leserne?

Julequiz om Finland

1. Hva er nasjonalretten i Finland? a Fiskesuppe, b. rugbrød, c. ertesuppe, d. karelsk stek.

Nasjonalretten i Finland betraktes vanligvis som "Kalakukko," en tradisjonell finsk pai laget med fisk (vanligvis abbor eller gjedde) og svinekjøtt innbakt i en rugdeigskorpe. Karelsk stek, ertesuppe og fiskesuppe er også populære retter i finsk matkultur, men kalakukko blir ofte referert til som nasjonalretten.

2. Hva heter Finlands nasjonalsang?

Finlands nasjonalsang heter "Maamme" på finsk, og på svensk kalles den "Vårt land".

3. Hvilke treslag er det mest av i Finland?

Gran, furu og bjørk er blant de mest utbredte treslagene i Finland. Gran og furu utgjør en betydelig del av landets skogområder, etterfulgt av bjørk.

4. Hvilke veinavn er mest brukt i Finland? a. skolevei, b. kirkeveien, c. Strandveien

I Finland er noen av de vanligste veinavnene "Koulukatu" (Skolegaten), "Kirkkotie" (Kirkeveien) og "Rantatie" (Strandveien). Disse navnene er ganske vanlige og kan variere fra by til by avhengig av lokalområdet og byplanleggingen.

5. For noen år siden feiret Finland 100 år som selvstendig stat. Når var det, dato og år?

Finland feiret 100-årsjubileet for sin uavhengighet den 6. desember 2017. Det markerer et århundre siden landet erklærte sin uavhengighet fra Russland i 1917.

6 I 2001 under VM i langrenn i Lahti ble 6 langrennsløpere fra Finland tatt for doping. 2 av disse var tidligere verdensmestere. Hva het disse to?

De to tidligere verdensmesterne fra Finland som ble tatt for doping under langrenns-VM i Lahti i 2001 var Mika Myllylä og Harri Kirvesniemi.

7. Hvilke rovdyr er det flest av i Finland? a. jerv, b. gaupe, c bjørn

I Finland er det flest bjørner blant de nevnte rovdyrene.

8. Hva er det andre navnet på byen Turku i Finland?

Det andre navnet på byen Turku i Finland er "Åbo" på svensk.

9. Hva er nasjonalfuglen i Finland?

Nasjonalfuglen i Finland er sangsvanen (Cygnus cygnus), også kjent som "hohtava joutsen" på finsk.

10. Hvor mange innsjøer er det i Finland? a.167000, b 177000, c. 187000?

Det anslås at det er omtrent 187 000 innsjøer i Finland. Så alternativ c. 187 000 er det nærmeste estimatet.

11. Hvor mange prosent av Finland er dekket av skog? a. 54%, b. 64%, c. 74%.

Rundt 74% av Finland er dekket av skog. Så alternativ c. 74% er riktig.

12. Hva er Finlands nasjonalfisk?

Abbor (Perca fluviatilis) er nasjonalfisken i Finland.

Bildene er fra en ferie i 2010. De er alle fra en torgdag i bygda Jalasjoki i Sør-Finland. Ikke så mange mennesker, men god stemning.

Vilfred Ingilæ