5. august 1973

10.02.2022

På denne dagen ble den første gressbanen i Øst-Finnmark offisielt åpnet.

På bildet ser vi Roald Brækkan som var formann i IL Bølgen på den tida. Under den offisielle åpningskampen var han linjemann.

På sida GAMLE BILDER har vi vist fram et par kampbilder fra en fotballkamp. Vi har ikke vært helt sikker på i hvilken anledning bildene er tatt. Nå mener vi å ha funnet ut av det. Blant annet har Alf Salangi vært en tur hos Sør-Varanger Avis og gravd litt i arkivet og han mener bestemt at bildene er fra den offisielle åpningskampen på Mosedalen stadion. Også Ivar Kaski, som har tatt svart/hvitt fotoet, mener nå at det er den kampen det er snakk om. Kampen ble forøvrig spilt den 5. august 1973. På bildet øverst oppe ser vi formann i I.L.Bølgen i 1973, Roald Brekkan. Her er han avbildet før kampen startet og han var linjemann under kampen.

Bildet under viser laget som spilte åpningskampen. Det har vi offentliggjort før og gjør det en gang til. Gamle helter blir som nye.

Bak fra venstre: Kjell Buljo, Karl Oskar Seipæjærvi, Ragnar Mudenia, Gudmund Seipæjærvi, John Mudenia, Leif Astor Bakken og Svein Erik Abrahamsen.

Foran fra venstre: Alf Salangi, Theodor Ingilæ, Kåre Vælidalo, Sigmund Marjavara, Hans Lilleng og Gunnar Seipæjærvi.

Finn Seipæjærvi, Steinar Mudenia,  Arild Vælidalo og Svein Marjavara spilte også fast på laget i denne tida. Muligens også flere. De to første var i militæret da kampen ble spilt.

Det har blitt lite fotballreferater fra Bugøynes de siste årene. Derfor slår vi nå til med et. Og det er fra den omtalte åpningskampen på Mosedalen stadion. Referatet er fra avisa Finnmarken.

"Åpningskampen på Mosedalen stadion i Bugøynes ble markert med en kamp mellom Bolgen og et sammensatt 3. divisjonslag. Kampen ble ikke spillemessig den forestillingen en kunne ønske seg, men inneholdt en del spenning. Det var tydelig at det sammensatte laget trengte en omgang for å bli samspilt, og for at lagledelsen kunne finne fram til den rette oppstilling.

Kampen åpnet med et Bølgenovertak, og anført av Karl O. Seipajærvi på midtbanen var de stadig på offensiven. Etter 9 minutter var det klart for 1-0 til hjemmelaget. Et innlegg fra ytre venstre ble satt i stolpen, men Ragnar Mudenia var påpasselig frampå og satte returen utagbar i mål. Etter denne scoringen var laget stadig frampå, men en opplagt Erling Jakobsen i gjestenes mål avverget truslene. 2-0 ble det først i det 43. minutt. Gudmund ha Seipajærvi ble spilt fri, og og skuddet fra ca. 11 meters hold satte han helt ved stolpen.

Omgangen under et var Bølgens. Bare få ganger var gjestene i angrep, og i det 20. minutt hadde de sin beste sjanse, da Ingolf Bangsund headet i tverrliggeren.

Det var et helt annet gjestelag vi fikk se i andre omgang. Nå var det Bølgens tur til å bli presset på defansiven, men forsvaret spilte sikkert, og gjestene klarte ikke å lage mål på de utall av muligheter. Med Ingolf Bangsund på midtbanen og Knut Persen i rekka ble laget adskillig farligere. Disse to trakk opp de fleste angrep, men de ble for ensom framme, og overspillene ble sjelden tatt vare på.

I denne omgangen var Bølgen lite med, og det virket som om de bare skulle sikre seieren, noe de også klarte på en utmerket måte. De beste hos gjestene var de to førnevnte Ingolf Bangsund og Knut Persen. På plussiden kommer også Golnesspillerne Stig Kostamo og Hartvig Johnsen, samt Båtsfjords Frank Vian og Erling Jakobsen.

På hjemmelaget var det Ragnar Mudenia og Gudmund Seipajarvi som vi merket oss, mens Karl O. Seipajærvi spilte en god første omgang, men sloknet endel etter pause.

Dommer Arne Schistad gjorde et meget godt inntrykk, og vi håper å se han som dommer i flere oppgjør. Kampen hadde samlet ca. 200 tilskuere."

Fra avisa Finnmarken 08.08.73

Nettavisas reportere var selvfølgelig til stede allerede den gang i 1973. Fargebildet er tatt av undertegnede og viser Ragnar Mudenia setter inn returen etter et stolpeskudd. Den andre bølgenspilleren er Kjell Buljo. Svarthvitbildet er det Ivar Kaski som står bak, og det viser når den ellers gode keeperen Erling Jakobsen fra Båtsfjord må kapitulere etter skuddet fra Gudmund Seipæjærvi.